Премахване на хемангиоми и капиляри с лазер

Picture1Премахване на хемангиоми и капиляри с лазер

Хемангиомите представляват разширени, струпани на едно място кръвоносни съдчета по кожата. Придобитите хемангиоми клинично могат да са :

  1. Стелатни хемангиоми (съдови звезди) – червеникави или розови петна разливащи се като звезда – най-често се появяват по лицето и деколтето, на места подложени на травма.
  2. Сенилни или пунктиформени хемангиоми – червеникави петна, които могат да появят на различни места по тялото.
  3. Венозно езерце – венозен хемангиом представляващ синя папулка, локализираща се най-често по устните.

Разширените или спукани капиляри се наричат телангиектазии. Това са трайно разширени капиляри, които могат да са линеарни или да се струпат във вид на мрежа. Появвяат се както по лицето и деколтето, така и често по долните крайници. Те могат да се появят при хора със слабост на кръвоносните съдове, при топлина и слънце, студ, прием на алкохол и люти храни, хормонален стимул и др. Често струпаните капиляри по лицето могат да са проява на кожни заболявания, най-честото от които е розацея. По долните крайници се наблюдават при продължително стоене прав, недостатъчност на венозната система, травми.

Лазерно премахване: Най-ефективен за премахване на съдови лезии е т.нар. Nd:Yag лазер. Това е лазер с дължина на вълната 1064нм , който таргетира точно и прецизно разширените съдчета. Процедурата е кратка и практически безболезнена. Задължително се извършва от специалист дерматолог. Броят на необходимите процедури, периодът на повторението им и последващата профилактика се прецизират индивидуално за всеки пациент.

При дифузно общо зачервяване на кожата може да приложи и терапия с IPL апарати, които отново са светлинни системи за специфично таргетиране на съдови лезии.