Онихомикоза – гъбички по ноктите

Онихомикоза – гъбична инфекция на ноктите

Гъбичките по ноктите са често заболяване, засягащо по-често ноктите на краката, но може да са засегнати и ръцете, както и всички нокти заедно. Ноктите изглеждат по-груби, задебелени, отлепени и променени на цвят. Субективно няма оплаквания, освен ако не е засегната и околната кожа, което води до зачервяване, лющене и сърбеж.

Има няколко подтипа – дистална субунгвална онихомикоза(засягаща свободния край на нокътната плочка), бяла повърхностна онихомикоза, проксимална субунгвална онихомикоза и Candida онихомикоза.

Често инфекцията на нокътя се предшества от травма, кръвоизлив и особено на ръцете от често мокрене. Съществен фактор е и намаленото оросяване, срещащо се при някой заболявания като диабет и при напредване на възрастта.

Важно е да се знае, че не всяка промяна в ноктите се дължи на гъбична инфекция. Някой кожни заболявания, вътрешни болести и др. могат да променят вида на нокътната плочка.Преди да се назначи лечение за гъбички засегнатият нокът трябва да се изследва, като се вземе част от нокътя и поднокътното съдържимо и се гледа под микроскоп както и да се направи посявка на хранителна среда (микологична посявка). Така се определя точно вида на гъбичката предизвикала заболяването и се назначава най-правилната и ефективна терапия.

Лечението може да е локално, вътрешно чрез прием на антимикотични таблетки или най-новото – лазерно лечение, което е безвредно, щадящо за околните тъкани и ефективно. За повече инфромация относно онихомикозата, вижте статията публикувана в списание Medical Magazine:

onychomycosis