Белези от акне – премахване и профилактика

Белези от акне – профилактика и третиране:

Акнето е едно много често заболяване както при подрастващите, така и при по-възрастните. Много често дори и след излекуването му остават видими следи по кожата на местата на лезиите – петна, издадени или хлътнали белези. Често тези белези са следствие на травма на акнеичните лезии (разчопляне, стискане на пъпките и т.н.), но понякога самите лезии са достатъчно агресивни за да оставят следи и белези по кожата. Има няколко начина за третиране на белезите от акне, които зависят най-вече от типа на белезите, както и от типа кожа. Много важно, ако имате акне е да не “чоплите” и “стискате” пъпките си, да се лекува акнето на време и да се използват подходящи козметични продукти за поддръжка, за да се профилактира появата на белези. При наличие на такива обаче, има няколко начина за третирането им:

При петна много подходящ е средно дълбокият химически пилинг. Този вид пилинг премахва повърхностният слой на засегнатата кожа, като така се премахват и хиперпигментациите. Периодът на възстановяване след пилинг е средно 5-6 дни, а броят процедури и честотата им се определя индивидуално за всеки пациент.

При леко надигнати или хлътнали белези с хиперпигменатция е особено подходяща лазерната терапия с фракселен лазер. Лазерното лечение на белези от акне води до образуване на снопета или колонки нов колаген в кожата, като между тях остават колонки здрава кожа и това води до възстановяване на кожните слоеве и обновяване повърхността на кожата. Времето за възстановяване е средно 7-8 дни, процедурите се провеждат на 1-2 месеца.

При хлътналите, атрофични белези (т.нар. ice-pick marks) в помощ освен лазерите ни идват и различни видове мезотерапия, като GUNA колаген тук е особено подходящ за леко запълване и стимулиране на образуването на нов колаген, който постепенно да „надигне кожата“ и да възстанови хлътналите места.

Често различните видове терапия се комбинират за максимален ефект. Запишете своя час за консултация, за да изберем най-подходящата за вас схема на терапия.